Att låna pengar för att investera

Att låna pengar för att investera kan för många låta som en galen idé, men faktum är att det är väldigt vanligt. Företag lånar pengar för att göra större investeringar, länder gör det för att kunna betala för infrastruktur och andra större investeringar. Det är med pengar som pengar skapas, och ju mer pengar som sätts in, desto större blir avkastningen. Det är därför det är lättare för den som är väldigt rik att bli ännu rikare, och det är därför man bör överväga att låna pengar när man vill börja investera i fonder. Det är dock viktigt att välja rätt form av sparande, lån till bra ränta och kanske också överväga att låta en erfaren fondförvaltare,  till exempel ett företag som erbjuder private banking, att se över investeringarna.

Vanligt inom företagsvärlden

När ett företag behöver investera i till exempel nya maskiner, använder man sällan enbart det kapital som finns i företaget. Att ta en liten del av pengarna, låna en större del, och sedan skjuta in det nya kapitalet i avdragsgilla maskiner som ökar företagets effektivitet och därmed avkastningen, ger en större vinst än om bara eget kapital hade använts. Det är enligt samma princip som länder lånar mer pengar av varandra i stället för att betala av på statsskulden. Hur går detta ihop?

Hävstångseffekten

Att på ovanstående sätt få sitt kapital att växa genom att låna mer pengar och sedan investera har ett särskilt namn, hävstångseffekten. Hävstångseffekten är en viktig och flitigt använd strategi både av privatpersoner, företag och stater. Ju mer pengar man investerar, desto större blir ju vinsten, och det är på detta faktum som teorin om hävstången vilar.

Så här fungerar en hävstång

Säg att du har 30 000 kronor som du vill investera. Du lägger pengarna i en fond som stiger med 20% på ett år. Ditt kapital har då vuxit till 36 000 kronor och du har tjänat 6 000 kronor. Om du i stället lånar 70 000 kronor av banken och lägger till ditt eget kapital kan du sätta in 100 000 kronor i fonden. Värdeökningen på 20% blir då 20 000 kronor och din investering är värd 120 000 kronor, som med avdrag för lånet blir 50 000 kronor. Du har alltså ökat ditt eget kapital med 20 000 i stället för med 6 00 kronor som i det första fallet.

Även om man drar av påföljande räntekostnader för lånet så blir vinsten större. Ju mer pengar du lånar och investerar, desto större vinst kan du göra. Å andra sidan blir ju konsekvenserna värre om aktierna plötsligt dalar. Därför är det bättre att använda en hävstång, det vill säga att låna för att investera, när det rör sig om långsiktiga investeringar, som en indexfond, som i princip är garanterad att öka i värde över tid.

Få snurr på ditt kapital med private banking

Att vända sig till ett private banking-företag är klokt om man vill ha professionell hjälp med att snabbt få avkastning på en investering. Om du lånar pengar till en kortsiktigt investering måste du göra allt du kan för att pengarna ska ge så mycket och så snabb avkastning som möjligt. Det kan du göra genom att lägga pengarna i händerna på en professionell fondförvaltare, som dagligen flyttar pengarna dit där de har störst chans att växa. Private banking kostar förstås en del, men det bör ses som en investering eftersom professionell fondförvaltning så gott som alltid genererar mycket goda resultat.

Här kan du läsa mer om private banking.