Så bör du göra om du har många skulder

Om du som är företagare märker att företagets utgifter snabbt hopar sig och du, eller din VD, eller styrelse får svårt att hinna med att betala in alla skatter och skulder som du har, kan du skydda både dig själv, din VD och styrelsemedlemmar från att behöva betala ur din egen privata ekonomi för att täcka skulder och skatter till Skatteverket. Hur gör man det då? Genom att anlita en jurist, eller en advokatbyrå kan du undgå att behöva betala av dina egna pengar till de eventuellt skulder som ditt företag kan drabbas av.

Olika alternativ vid dålig likviditet

  1. Sälja aktier i företaget. Ibland kan detta alternativ vara ett bra sätt att få in pengar i företaget. De riktigt stora kan till och med nollställa sina aktier göra en så kallad blankning och på så sätt få in nya, fräscha pengar in i företaget. Har du inte så många aktieägare, kan du alltid sälja några av dina egna aktier i företaget. Det finns en viss risk här, och den är bland annat att du kan mista inflytandet över företaget om du säljer bort för stor del i företaget.
  2. Sälj av lagret. Har du ett stort lager som egentligen är pengar men som sitter fast i lagret, är det bland det absolut bästa du kan göra är att sälja av lagret. Hellre sänka priset på lagret än att bara ha alla produkter och varor i lagret.
  3. Betala i rätt tid dina fakturor. Du vet väl om att du inte ska betala in dina fakturor för tidigt? Och att det bästa som du kan göra är att lägga in rätt datum – det vill säga det allra, allra sista betalningsdagen på dina betalningar.
  4. Se över likviditetsbudgeten. Har du ett dåligt kapitalflöde i ditt företag, kan du börja se över hur din budget över likviditeten ser ut. Behöver du ändra något här?
  5. Låna pengar. En annan och mycket vanlig åtgärd, om man har svårt att få kapitalet att flöda på rätt sätt är att låna pengar.
  6. Skicka fakturor till inkasso. Ett annat sätt att få snurr på likviditeten är att sända uteblivna betalningar till inkasso.
  7. Sälj dina fakturor. Till sist kan vi nämna att det är en bra idé att faktiskt sälja sina fakturor. Då får du loss de pengar som du kanske behöver.

Anlita en jurist som företrädare för företaget

Bland det allra bästa och det starkaste skyddet som du kan inför för att skydda både dig själv som företagsägare och VD och styrelse, är att anlita en juristbyrå som ekonomiskt företrädare för ditt företag. Läs mer här.