Smarta växellösningar för smarta företagare

Kollegor arbetar med digital telefonväxel

Kommunikation är extremt viktigt för alla företag. Oavsett om det handlar om att enkelt kunna kommunicera med kunder och leverantörer eller inom företaget. Ändå är det relativt många företag som har föråldrade växellösningar som inte är anpassade för deras verksamhet. De var till stor sannolikhet både moderna och anpassade när de en gång köptes in – men företag och teknik utvecklas.

Med en modern telefonväxel binds verksamheten tydligt samman, kundhanteringen blir enklare och kommunikationen tydligare. Beroende på bland annat hur mobila företagarna behöver vara, hur många anställda det är och hur många samtal som sker per dag kan individuella telefonväxlar sättas samman av de företag som erbjuder denna tjänst. Ofta finns det färdiga ”företagspaket” men dessa ska enbart ses som förslag då det mesta går att justera och förändra.

Några av de smarta lösningar som ingår i dagens telefonväxlar är:

Ett telefonnummer utåt

Även om alla anställda har ett direktnummer så är det inte dessa som ges ut till kunderna. Istället ges ett enda växelnummer ut. Enklare för både kunden och företagen.

Samtalsgrupper

På några sekunder går det att koppla in/eller koppla ut sig från en samtalsgrupp. Med andra ord den grupp som är ansvarig för att svara och ta hand om inkommande samtal. Via en app, eller via datorn går det även att se vilka som för tillfället är med i gruppen.

Kösystem

Är alla i samtalsgruppen upptagna i telefon? Ingen fara – kunden ställs i telefonkö. Detta är betydligt bättre än att komma till en telefonsvarare då många kunder lägger på om de kommer fram till telefonsvarare.

Kombinera mobila och fasta lösningar

Det finns växlar som enbart är för mobila enheter, likväl som enbart fasta enheter. Av dessa efterfrågas alltså den mobila lösningen mest. Många telebolag erbjuder även kombinationsmöjligheter som kombinerar fasta och mobila lösningar.

Fysisk eller digital telefonväxel

Förr var en telefonväxel en större låda på kontoret. Med tiden minskade dess storlek och idag finns möjligheten att välja bort den helt och hållet. Det finns fördelar och nackdelar med de fysiska telefonväxlarna så valet finns fortfarande att välja dessa. Men många företag väljer de helt mobila lösningarna. I många fall ges även fler funktioner och möjligheter med en helt mobil telefonväxel.

Interaktion med övriga program

När tidningen Telekom Idag frågade företagare vad de främst prioriterade i val av telefonväxel var ”interaktion” två av de tio högsta punkterna. I detta fall menas interaktion med kompatibla program. Ett exempel är att telefonväxeln skapar tydlig tillgång till Outlook och därmed nås samtliga kontakter som är inlagda i detta program.

Tänk alltid över ditt behov innan telefonväxel beställs. Men prata även med något företag som är specialister på dessa tjänster. Många gånger har de lösningar som man som företagare inte tänker på i första hand.