Så får du bolån trots betalningsanmärkning

Få bolån trots att du har betalningsanmärkning

“Ni som HAR betalningsanmärkning och ÄNDÅ fått lån, ni kan väl skriva här. Berätta gärna varför ni fick lån trots anmärkningen, till vad, hur mycket m.m.”

Så här skriver en anonym signatur på sajten Familjeliv och hoppas att få svar av andra som också har en ekonomsik historia som lett till betalningsanmärkningar.

Den här frågan fick svar. Flera skriver att de fått låna på olika sätt, men inte till vad som helst och inte heller hur som helst. Bankerna har tagit hänsyn till om skulden är återbetald och vilken möjlighet den som tar lån har att betala tillbaka det nya lånet.

Så här står det i ett svar på familjesajten:

“Vi fick låna ca 50 000 till renovering av ett mögligt badrum och ca 30 000 till en ny bil.
Dom baserar lånemöjligheten på hur våra möjligheter är att betala tillbaka och vad som ligger till grund för betalningsanmärkningen. OCH självklart att skulden är betald!”

Möjligheter trots tidigare slarv

Bolån med betalningsanmärkning är inte omöjligt, Men alla som har en anmärkning sen tidigare känner till att det kan vara riktigt knepigt att få låna pengar på banken.

Det är inte ovanligt att man fått en betalningsanmärkning bara på grund av slarv vid något tillfälle i livet. Men bankerna har höga krav på sina låntagare och bryr sig inte alltid om bakgrunden till betalningsanmärkningen. En anmärkning är en anmärkning. Punkt.

Högre ränta

För att få låna pengar ändå får man vara redo att betala mer för lånet, du kan alltså få ett lån om du är beredd att låna till sämre villkor än om du varit utan betalningsanmärkningar.

Du har helt enkelt gjort banken osäker på om om du kan betala tillbaka, högre säkerhet för banken är bankens hängslen och livrem för att våga ta risken att låna ut till dig. Du får räkna med att betala en högre ränta.

Är någon beredd att gå i borgen?

Ett annat alternativ är att du tar hjälp av en utomstående person utan betalningsanmärkningar. Det är vanligt när man som sambo eller gift ska låna till en ny gemensam bostad där båda ska bo. Har den ena betalningsanmärkningar kan lånet ofta läggas på den andra som är så att säga “ren” från anmärkningar.

Sedan kan man inom förhållandet göra upp om hur ekonomin ska bli rättvist fördelad. Det kan vara lättare att göra en bra överenskommelse med sin partner än med en bank som inte litar på en. Men kom ihåg – att även om du och din partner kommer överens sinsemellan så skriv papper på det. Det är lätt att börja bråka om pengar och för bådas säkerhet är det bra att sätta svart på vitt på vad man kommit överens om. Ni kan också ta hjälp av en jurist för att skriva juridiskt riktiga papper eller gå in på banken.

En helt utomstående borgenär, till exempel ett syskon eller en god vän, är en person som går in och fungerar som en garanti mot banken.

En borgenär lovar att träda in och betala de pengar som en låntagare lånar om låntagaren inte skulle klara av det själv. Det ger alltså banken en större säkerhet. Det kan vara mycket riskfyllt att vara borgenär så man bör bara ställa upp för personer man verkligen litar på!

Men det kan också vara ett bra och billigt sätt för en låntagare som nekas av bankerna – att komma på fötter och vidare i livet! Att vara borgenär är ett sätt att hjälpa en närstående när bankerna säger nej. Att få hjälp av en borgenär är ofta ett smidigare och mer ekonomiskt sätt än att låna av ett låneinstitut som har skyhög ränta.