Så kan du betala för ditt barns körkort

Det kan bli en kostsam historia att låta sin ungdom där hemma ta ett körkort. Ändå är just ett körkort ofta dörren till anställningar numera. Vill de sommarjobba på till exempel ett varulager, eller arbeta som postiljon kommer det att krävas att de kan köra bil. Ett körkort med allt från synundersökning, handledarutbildning, övningslektioner, riskettan, halkbanskörning och teoriprov kan gott och väl kosta mellan 15.000 och 20.000 kronor. Ungefär som en semesterresa för två personer till Maldiverna, eller Mallorca. Det kan kännas tråkigt att gå miste om den där solsemestern när det är som mörkast och kallast hemma. Så hur kan man finansiera ett körkort?

Skaffa en bättre begagnad bil

Man kan skaffa sig en bättre begagnad bil och övningsköra med honom eller henne som vill ha ett körkort. I sådana fall behöver du inte oroa dig för din bil. Och ni har alltid en bil att köra med. Som rekommendation är det bra att i så fall välja en bil med en manuell växellåda. Det är nämligen svårare att köra en sådan, och det är inte alltid det i framtiden kommer att vara möjligt att alltid välja en bil med en automatisk växellåda.

Inte alla bor på landet och kan köra bil

Bor man på landet, är det många ungdomar som börjar köra bilen så snart de når ner till gaspedalen. I storstäderna är det inte lika lätt. Då kan det vara bra att köra ut en bit utanför storstaden. Låt honom eller henne köra framåt, och sedan svänga höger och vänster. Till sist är det bra att låta hen backa bilen. Inget av dessa moment är särskilt svårt. Det är sedan när hen ska ut i trafiken som det svåra kommer; hen ska hantera och vara uppmärksam på allt som händer runtomkring samtidigt som hen ska manövrera sin egen bil. Det kan räcka med att köra i en rondell första gången. Sedan köra och stanna vid ett trafikljus, och så vidare.

Så mycket kan det kosta

Säg att du kan köpa en begagnad bil för 5.000 kronor. Mer än så har du ännu inte lagt ner på körkortet. En intensivkurs på någon av landets körskolor brukar kosta mellan 5.000 till 7.000 kronor. Då ingår synundersökning, halkbanekörning och riksettan, plus teorilektioner. Sedan är det bara att köra upp och hoppas på det bästa. Då har du betalat allt som allt mellan 10.000 och 12.000 kronor.

De flesta intensivkurser innebär att körkortseleverna spenderar sina lektioner under mindre än en månad på körskolan. Då är det bäst att passa på under sommarlovet när hen är ledig från skolan. Vill du inte pytsa för körkortet, kan du alltid låna pengar för teori och uppkörning, och låta hen betala tillbaka pengarna när hen väl har fått ett jobb. I vilket fall har du gjort en tjänst till din dotter eller son.