Så finansierar du ett körkort

Funderar du på att ta körkort? Det finns många olika körskolor att väja på, bara i Stockholm med förorter inberäknat finns det mer än 50 körskolor att välja mellan. Så vilken ska man välja? Om man nu inte råkar vara en resursstark person, och har obegränsat med pengar, bör man välja en som ger intensivutbildningar. Då tar man körkortet på mellan en vecka, till upp till två veckor. Det kostar mellan drygt 12.000 till drygt 20.000 kronor.

Ta en intensivutbuildning

I vanliga körskolor kan det ta mer än en månad att ta körkortet och då kostar de allt från 25.000 till 50.000 kronor, alltså, en dryg månadslön. Det är inte alla som kan avvara en hel månadslön för att ta det eftertraktade körkortet. Är du redan erfaren att köra till exempel en truckbil, traktor (ute på landet) eller på annat sätt har erfarenhet, så kan du gott och väl ta ett körkort på en vecka under en intensivkurs i Stockholm. Du vet väl om att du även kan anlita föräldrar eller syskon som kan öva bilkörning tillsammans med dig. I alla sådana fall får du öva bilkörning. Kom ihåg att den personen måste ha haft körkort i mer än fem år, och ansöka om att få öva från Länsstyrelsen.

Du kan ansöka om delbetalning

Har du inte drygt 12.000 kronor att hosta upp bara så där, kan du ansöka om att få delbetala. Man kan få förmånliga lånevillkor via körskolan. Då är det viktigt att du inte har någon betalningsanmärkning för att du ska bli beviljad delbetalning. En betalningsanmärkning brukar man ha i 3 månader. Om så skulle vara fallet, att du har en betalningsanmärkning, kan du vänta i 3 månader tills den har gått ur systemet och sedan ta ditt körkort.

Övningskör med förälder eller syskon

Ju fler övningskörningar som du kan göra med förälder eller syskon, eller i princip vem som helst, som är villig att köra med dig, kan det räcka med en sista finish innan du kan köra upp och blir beviljad körkort. En 5-dagarsutbildning är endast till för den som har kört en hel del. Då bekostas endast några körövningstimmar, plus att du får öva på att köra i rondeller, lands- och motorvägskörning, du får lektioner i riskbedömning och annan provliknande körlektion. Har du inte så mycket erfarenhet av bilkörning, men ändå har kört bil och kan grunderna i bilkörning, kan du behöva en längre körskola. Då kan det vara bra att du kan starta bilen, utan att den rycker till, att du kan krypköra uppför en backe, bromsa in milen, men utan att den rycker till eller sladdar.

Testa dina kunskaper på en körskola

Har du ingen körvana alls behöver du förmodligen gå en två veckors kurs.  Då får du allt från grunden, hur bilen fungerar, hur du startar, backar, krypkör bilen och hur du fickparkerar den. Är du osäkert på hur lång intensivkurs du bör ta, kan du göra ett test hos en körskola så kan de hjälpa dig att få ett utlåtande på vilken nivå du ligger på.

I alla kurserna gör du halkbana och riksettan och teorilektioner.