Bokföringsprogram – eller bokföringsfirma?

Idag finns det väldigt många som har bokföringsprogram. Har man bara grundläggande kunskaper inom bokföring så går de snabbt att lära sig, och resultatet blir bra om programmet är välutvecklat. Samtidigt finns det många som lejer ut sin bokföring på en firma. Även detta har sina klara fördelar.

Det finns nog inget enkelt svar på vilken av dem som har bäst. Sanningen är nog att det beror på ens förkunskaper, preferenser och allmänna företagssituation.

För- och nackdelar med bokföringsprogram

Nackdelar

Skiljer i kvalitet. Det finns en uppsjö av olika bokföringsprogram på marknaden. Vissa är gratis, andra kostar ungefär lika mycket som en bokföringsfirma. Funderar du på att skaffa ett bokföringsprogram är det mycket viktigt att göra ordentligt efterforskning innan du börjar.

Kan bli dyrt. En del av de bokföringsprogram som finnas på marknaden kostar ett antal hundralappar per månad. För den med ett riktigt litet företag kan det faktiskt bli en minusaffär. Har man väldigt få fakturor att hantera skulle en bokföringsfirma kunna göra detta billigare än de dyrare programmen på marknaden.

Kunskaper behövs. Visst, vissa program är enklare än andra, men på i princip alla program behöver man någon form av förkunskaper.

Fördelar

Kan bli billigt. Ja, det kan bli dyrt, som nämnt ovan – men det kan också bli riktigt billigt. Har man många fakturor och inköp kommer det sannolikt att bli det.

Du gör det själv. Det kan vara skönt att slippa leta upp ett bokföringsföretag och hitta en samarbetspartner långsiktigt.

Geografi spelar ingen roll. Sitter du i Uppsala? Eller i Jönköping? Det spelar ingen roll. Med ett bokföringsprogram kan du sitta var som helst – oavsett om det är i Uppsala eller om du är på resande fot.

För- och nackdelar med ett bokföringsföretag

Nackdelar

Kan bli dyrare än ett bokföringsprogram. Läs under rubriken ovan.

Geografin kan spela roll. Visst, många bokföringsföretag sköter sina tjänster via molnbaserade system – men inte alla. Sitter du i Uppsala kan du behöva leja ut din bokföring just till någon i Uppsala.

Risken i att inte hitta rätta samarbetspartner. De flesta aktörer är seriösa. Risken finns dock alltid att man stöter på någon som inte är det. Det kan då bli krångel och strul att hitta en ny.

Fördelar

Personlig kontakt. Med en bokföringsfirma har du möjligheter till personlig kontakt och att skapa en god relation med den som sköter er bokföring. Samma möjligheter för detta finns inte riktigt när man skaffar ett bokföringsprogram, även om en del av dem har personlig support och chatt.

Expertis. Hittar du rätt firma att sköta er bokföring, så är det någon med kompetens och erfarenhet som kommer att hjälpa er. Det här kan vara nyttigt vid många olika tillfällen, även om man har vissa grundkunskaper själv. Det kan till exempel komma väl till hands vid krångliga verifikationer – annonsering utan för EU och omvänd moms är exempel på saker som kan ta tid att lära sig. Många företagare vill helt enkelt lägga tid på sin kärnverksamhet.