Låna pengar till en badrumsrenovering

En badrumsrenovering är nog det största och kostsammaste renoveringsprojekt man kan ta sig för som bostadsägare. En badrumsrenovering kostar ofta mer än till och med en köksrenovering. I en stor stad som Göteborg är förstås priserna för arbetskostnad och material högre än på de flesta andra platser i landet. Så en badrumsrenovering är inte ett projekt man ska ge sig in utan noggrann planering och en väl genomtänkt budget.

Samtidigt är en badrumsrenovering en ordentlig värdehöjare för en bostad. Mäklare vittnar om att de som söker bostad i Göteborg ofta tittar på just badrummet först. Ett nyligen renoverat badrum är ett måste för många spekulanter och bidrar ofta till en livlig budgivning. Att se på badrumsrenoveringen som en investering är således helt korrekt.

Olika typer av lån

Dock måste ju pengarna fram till att börja med, och har man inte stora summor undanlagda till de här typen av projekt, måste man antagligen låna för att få ihop till renoveringskostnaden. Många banker erbjuder därför speciella renoveringslån. Räntan på dess lån är ofta högre än ett bostadslån, men i gengäld kan den generella värdeökningen på bostaden göra att till exempel topplånet på bostaden kan sänkas, vilket gör att räntekostnaden blir lägre. Här finns utrymme till förhandling med banken. Du bör dessutom alltid undersöka om det finns möjlighet att utöka bostadslånet för att täcka renoveringen, något som kan vara möjligt om lånet inte är så stort i förhållande till bostadens värde eller om du amorterat mycket.

Välj inte de billigaste alternativen

Det är lätt att tänka att man måste spara in och snåla på allt för att slippa låna så mycket pengar. Här säger vi- tänk tvärtom. Om du ändå lånar till en renovering, se till att den blir riktigt bra. Välj gedigna material och estetiska lösningar. Kosta på er den där extra snygga duschkranen eller tvättstället. Välj de lite dyrare snålspolande blandarna och toaletterna. Satsa på ett exklusivt kakel i stället för billigaste våtrumstapeten. Och framför allt – försök inte att spara in pengar genom att utföra renoveringen på egen hand.

Gör-det-själv inte så lyckat vid badrumsrenovering

Vårt vackra Göteborg är tyvärr fullt av exempel på undermåliga badrumsrenoveringar, utförda av glada gör-det-självare som googlat på hur man uppför ett godkänt tätskikt. Låt oss bara säga här – är du inte utbildad hantverkare är det inte ens någon idé att du försöker. Att upprätta ett tätskikt och kakla ett badrum och få det helt vattentätt och dessutom snyggt, det klarar inte en amatör. Det finns en anledning till att de som erbjuder dessa tjänster har gått utbildningar och skaffat sig certifikat. Det är ett svårt jobb att utföra en badrumsrenovering på ett säkert och dessutom snyggt sätt.

I långa loppet får du tillbaka pengarna

Väljer du att göra ett halvdant jobb själv kan du inte räkna med någon värdehöjning på lägenheten, det enda du tjänar på det är summan du lyckas spara in på att inte anlita proffs. Välj istället att låna pengar för att kunna anlita någon av de många utmärkta renoveringsfirmor som finns i Göteborg. 30% av arbetskostnaden får du bort med ROT-avdraget, och när renoveringen är klar kommer den med garanti, samt ett kvalitetsintyg som du kan visa upp för eventuella köpare i framtiden. I längden tjänar du på att anlita proffs och på att göra en förstklassig renovering istället för att vrida och vända på varje krona inför renoveringen.