Låna pengar för att renovera fönstren

fönster

Har du fönster som behöver renoveras? Att renovera någon del på huset är oftast en investering, eftersom man gör en förbättring som ökar husets värde. I Stockholm är husen dyra, och många har höga lån. Men måste man renovera så måste man. Vad gäller fönster så är dessutom en renovering alltid att föredra framför att byta ut dem. Dels på grund av att man inte förvanskar husets utseende, och dels för att det helt enkelt är billigare att renovera fönstren än att byta ut dem.

Vid en renovering återställs fönstren till sitt ursprungliga skick – förutsatt att du väljer en bra fönsterfirma förstås – och det kostar sällan mer än 3000 kronor per fönster, att jämföra med de 8000 kronor det i genomsnitt kostar att byta ut fönstren mot nya. Därför ska du inte vara rädd för att låna pengar för att renovera, om det så är fönstren eller något annat. Det är pengar du kommer att få tillbaka när du en gång säljer huset. När du vill låna pengar för att renovera finns det dock lite olika
vägar att gå.

Utökat bolån ger lägsta räntan

Det allra bästa sättet att låna pengar för en renovering är att utöka ditt bolån, om du har ett. Att öka på bolånet ger den absolut lägsta räntan och för en fönsterrenovering, som inte behöver bli så fasligt dyr, så blir antagligen skillnaden i månadskostnad knappt märkbar. Men innan du utökar bolånet är det några saker du måste ta i beaktning.

Du kan till exempel inte utöka ditt bolån om ditt nuvarande lån redan ligger på 85% av bostadens värde. 85% av marknadsvärdet är maxtaket för hur stor belåning man får ha på sin bostad. Dessutom måste du tänka på att om du har ett bolån där du inte amorterar, så kan det utökade lånet göra att du får ett amorteringskrav, något som kan öka månadskostnaden ganska markant. Har du råd kan detta vara bra, att amortera är ju en form av sparande, men om det är fortsatta låga
månadskostnader du är ute efter kan det vara bättre att titta på en annan lösning.

Blancolån kan också vara en bra lösning

Om du inte har något bolån, eller inte har möjlighet att utöka ditt befintliga lån, så kan du ta ett privatlån, eller blancolån som det också kallas. Ett blancolån är ett lån utan säkerhet, vilket så klart gör att räntorna är högre. Men om du ska renovera fönstren behöver månadskostnaden på lånet inte bli så jättestor.

Säg att ditt hus har femton fönster som behöver bytas ut. Det skulle innebära en kostnad på ungefär 45000 kronor. En återbetalningstid på fem år skulle då ge en månadskostnad på 1000 kronor och med en betalningstid på tio år är du nere i strax över 600 kronor, baserat på lånetjänsten Lendos beräkningsverktyg för blancolån. En annan bra sak med blancolån är att du alltid senare kan baka in det i ditt nuvarande bolån om du skulle ha amorterat av tillräckligt och fått utrymme att utöka det.

Hitta bra fönsterrenovering i Stockholm

Tänk till sist på att en renovering endast blir en investering om den är väl planerad och genomförd. Välj alltid en professionell och bra fönsterfirma i Stockholm för att renovera dina fönster. Visst kan det vara kul att försöka renovera dina fönster själv, men då får du vara beredd på att resultatet inte kommer att bli lika bra. Det du tjänar på att göra fönsterrenoveringen själv är helt enkelt inte lika mycket som det du kan tjäna på att låta renovera dina fönster på ett fackmässigt sätt.

Här kan du läsa mer om hur en fönsterrenovering går till rent praktiskt: https://www.fönsterrenoveringstockholm.nu