Visst, våra kroppar är gjorda för arbete och belastning på olika sätt. Faktum är att det är något som den snarare mår bra av, än tar stryk av. Som bekant kan kroppen dock belastas på fel sätt, eller belastas för mycket. I moderna byggarbeten är det inte ovanligt att man får vrida, böja och stå längre stunder i positioner som kroppen inte är naturligt anpassad för.
Ta golvavjämning som ett exempel. Det är ett fysiskt tungt arbete som kräver att man lyfter på rätt sätt. En viss del av arbetet kan ske under knähöjd, och det är då bra att känna till att lederna i höft, knä och fotleder belastas. Om du tror att arbetet med golvavjämningen kommer att innebära att du står långa perioder på knä, behöver du se till att ha knäskydd.
Olika lösningar för olika tillfällen
Det bästa är också om man kan använda olika tekniska lösningar och tillbehör som kan minska belastningen på kroppen. När det gäller just golvavjämning är det dock svårt att undgå att arbetet kommer att vara mer eller mindre fysiskt krävande.
Även det faktum att underlaget kan vara ojämnt är en riskfaktor. Att under perioder stå eller gå på sämre underlag och jobba med upprepande arbetsrörelser, är något som kan vara mycket belastande för ryggen. Det bästa är om man kan använda redskap så att man bekvämt kan arbeta från en upprätt ställning. Oavsett är det bra att tidsbegränsa arbetet, och inte köra på i för långa perioder.
Kan belasta kroppen olika
Men det är inte bara fysiskt tunga arbeten som golvavjämning som kan belasta kroppen på olika sätt. Även om man jobbar sittande och utför precisionsarbete som maskinförare, kan det innebära belastningsskador på kroppen. Främst är det nacke, skuldror och rygg som man bör tänka på. En vanlig och effektiv metod som kan användas för att minska nackrörelser, är att installera en backkamera eller speglar i maskinhytten. Ett annat sätt kan vara att arbeta med fjärrstyrning och på så vis befinna sig utanför hytten.
Byggkonjunkturen har varit stark på senare år, inte minst i storstäder som Stockholm och Göteborg (dock i synnerhet Stockholm) och frågan om byggarnas ergonomi har fått en allt större plats. Arbetsmiljöverket i Stockholm har släppt en broschyr som kan laddas ned som PDF (eller beställas gratis) där en hel del relevant information kring detta finns att tillgå. Informationen kan användas av de flesta yrkesgrupper inom bygg och anläggning.