Tips för dig som ska skaffa finansiell rådgivning

affärsmöte

Du som ska skaffa finansiell rådgivning har säkerligen redan en hel del att tänka på. En god finansiell rådgivare kommer att kunna få dig att tänka på lite mindre. Det går aldrig att förutsäga framtiden, men den med lång erfarenhet och en stor kunskapsbank inom det rätta området kan kanske göra det bättre än någon annan. 

Ha rimliga förväntningar

När man ska anlita finansiell rådgivning är det viktigt att ha rimliga förväntningar. En rådgivare har inte tillgång till särskilt många fler verktyg än vad gemene man har. Om du träffar på en finansiell rådgivare som utlovar en avkastning på mellan 10 och 20 procent, eller till och med mer än så, finns det skäl att ana oråd. Självklart är det fullt möjligt att få den här typen av avkastningar, men om någon utlovar det finns en risk att han eller hon döljer något.

Efterfråga god service

Det finns en hel del förvaltare därute som kan ge dig avkastning på dina pengar. Det här görs såklart till en viss avgift, som till exempel kan vara en procent som en årlig kostnad för förvaltningen. Faktum är att det finns många rådgivare som kan ge dig ungefär samma avkastning, så att någon som är beredd att ge det lilla extra kan vara värt för dig som kund att välja. Till exempel:

  • Den som erbjuder god finansiell rådgivning och service kan skapa en struktur. Detta till exempel genom att skicka statistik, rapporter och sammanställningar samt ta årliga uppföljningssamtal.
  • Någon med kontakter som kan hjälpa dig att lösa problem kopplat till förvaltningen. Exempel på det är frågor om försäkringar och skatt.
  • Att du kan känna dig trygg med att ringa och fråga om placeringar och annat relaterat när du undrar något.

Sätt upp mål

Finansiell rådgivning ska syfta till att ge dig råd för att du ska kunna uppnå det som du vill uppnå. Så vad är det egentligen du vill uppnå? Det är bra att, åtminstone ungefärligt, ha ett mål uppsatt innan du kontakter någon för rådgivning. Kanske har du som mål att säga upp dig och leva på dina avkastningar resten av livet? Eller så vill du gå ner till halvtid och låta avkastningen fylla hålet som uppstår?

Det här är ganska ungefärliga mål, men någon som kan finansiell rådgivning kan hjälpa dig att bedöma möjligheterna för dem. Detta sett till dina nuvarande resurser och vad som faktiskt är möjligt att göra. Har du mer exakta mål är det bra. Är du kunnig inom förvaltning kanske du ber om hjälp med att nå en viss procentsats i avkastning till lägre risk än en svensk indexfond, eller att du vill ha direktavkastning på en viss procent.