Transporter är en viktig del för alla företagare – och för en småföretagare kan det ofta vara en av de allra största kostnaderna. Att köpa en begagnad lastbil kan därför vara ett mycket bra sätt att spara en slant. Detta kan givetvis även gälla större företag, en lastbil eller långtradare är en stor och viktig satsning och satsar man fel kan det bli kostsamt både på lång och kort sikt. Detta gäller både om du vill ersätta en gammal utgången lastbil eller vill utöka din redan existerande flotta.
Om du är nyföretagare och investerar i en begagnad lastbil så är en fördel att du får du en möjlighet att testa din affärsidé utan någon stor finansiell risk.
Viktigt att analysera behoven
Först och främst bör du och ditt företag fundera på och analysera behoven och komma fram till om det är bäst att investera i en ny lastbil eller om det går lika bra att köpa ett begagnat objekt, där man kanske bara behöver uppdatera och fräscha upp vissa delar. När du har klart för dig vilka krav du har så kan du börja leta på nätet efter seriösa handlare och lämpliga objekt.
Det finns gott om begagnade lastbilar till salu på marknaden och det är inte alltid så lätt att hitta rätt i “djungeln”. Här är några bra tips inför köpet av en begagnad lastbil:
- Vilken storlek behöver du på lastbilen? Det kanske kan fungera med att köpa en mindre enklare lastbil och hyra en större och mer avancerad variant vid de tillfällen då behov finns. Även när det till gäller olika tillbehör och extrautrustning så är det bra att fundera i god tid på vilka specifika behov du har.
- Motorns storlek är också en viktig detalj när man investerar i en begagnad lastbil. Om din verksamhet omfattar många och långa transporter så är det bäst att investera i en större motor. En stor motor kommer dock att påverka dina kostnader på ett betydande sätt. Detta gäller både inköpspris samt kostnader för bränsle och reparationer.
- Behöver du kapacitet för bogsering och hur många passagerarplatser kommer att krävas för din verksamhet? Att inte ordentligt fundera på dessa aspekter på förhand kan skapa stora problem i längden, det har många transportföretagare fått erfara genom åren.
- Kolla om din försäljare erbjuder ordentliga garantier. En heltäckande garanti kan vara guld värd, även om den akan kosta en bra slant. Garantin gör att du kan slappna av och slippa oroa dig över diverse oförutsedda fel.
- Kolla upp objektets historia ordentligt. Vem har ägt lastbilen tidigare, hur många mil har den gått och i vilken typ av trafik? Har objektet haft många ägare och många förare så är det bra att vara på sin vakt. Har bilen kört mycket i stadstrafik är slitaget ofta hårt – bilar som har kört fjärrtransporter på motorvägar och större håller oftast bättre.
- Kolla utsidan på objektet ordentligt innan du bestämmer dig för att göra affär. Utseendet säger inte allt – en lastbil som har kört många mil har givetvis skavanker. Men är exteriören i extremt dåligt skick så har säkert interiören också många så kallade dolda fel.
- Stämmer antalet mil på mätaren med bilens ålder? Bara 20 000 mil på en lastbil som har kört fjärrtrafik i sex år – här är det värt att dra öronen åt sig. Ta hjälp av de besiktningsprotokoll som ska följa med lastbilen. En koll om servicehandboken är ordentligt ifylld med oljebyten och annan service kan också ge en bra bild av bilens status.
- Några delar som är värda att kolla extra noga: Däcken – är de snedslitna så kan det bli en stor kostnad. Batterierna – de går att korttidsmanipulera så att deras prestanda ser bättre ut än vad den är. Kompressor, startmotor, generatorer – olika missljud är ett dåligt tecken. Bromsarna – en verklig akilleshäl på lastbilar. Bilprovningens protokoll bör man ta med en nya salt. Ordna istället en kontroll på en uppdaterad rullbromsprovare. Bromsarna är extremt viktiga att kontrollera då renovering kan vara väldigt kostsamt.