Att renovera köket i Stockholm innebär för de flesta att man är tvungen att låna pengar. Vad är det bästa lånealternativet för köksrenovering?
Att renovera köket är något som många drömmer om. I Stockholm renoveras också tusentals kök varje år, ibland för att bostadsinnehavarna är tvungna, ibland helt enkelt för att man drömmer om att sätta sin personliga prägel på köket i en nyinköpt bostad. Köket är det rum som ligger oss svenskar närmast om hjärtat, oavsett om vi gillar matlagning eller inte. I köket umgås man lättast med familj och vänner. Det ligger onekligen en hel del i uttrycket att köket är hemmets hjärta.
Vad kostar en köksrenovering i Stockholm?
En köksrenovering i Stockholm kan kosta mer än 250 000 kronor, om du bygger ett större platsbyggt kök med lyxiga detaljer, eller väljer det lyxigaste köket från en kökstillverkare. Men du kan också komma undan med mindre än hundra tusen kronor, om du genomgående väljer billiga material och färdiga lösningar.
Så låt oss utgå från ett pris på 150 000 kronor för en köksrenovering. Det är mycket pengar för den som inte har en väldigt hög månadsinkomst eller har fullt med pengar på sparkontot. Lösningen för nästan alla som renoverar sitt kök i Stockholm blir att låna pengar. Då finns det framför allt två alternativ – att utöka bolånet eller att ta ett blancolån.
Utöka ditt bolån
Har du redan ett bolån så är detta det smidigaste sättet att låna till en köksrenovering. Du lägger helt enkelt summan till det nuvarande lånet, och har du ett bolån på ett par miljoner så kommer inte det utökade lånet att innebära någon större förändring i månadskostnad, särskilt inte om lånet är amorteringsfritt.
Att utöka bolånet kräver dock att du har utrymme för det. Ett bolån får vara på max 85% av husets marknadsvärde och är ditt lån redan så stort kan du inte utöka det.
Blancolån – lån utan säkerhet
Om du inte har ett bolån, eller har ett bolån som redan ligger på 85% av marknadsvärdet på bostaden, får du i stället ta ett privatlån, eller blancolån. Räntan på blancolån är betydligt högre, och du ska även amortera på det varje månad. Månadskostnaden blir alltså långt högre, men samtidigt betalar du ju faktiskt av din skuld, vilket kan kännas skönt när du ska renovera eller byta vitvaror nästa gång. Har du utrymme i månadsbudgeten kan detta till och med vara ett bättre alternativ än att utöka bolånet.