Billån | Bra alternativ om du köper bilen av en bilhandlare

nya bilar

Om du köper en ny eller begagnad bil av en bilhandlare i Göteborg kan du ta ett billån, ett bra alternativ till privatlån.

Ett särskilt billån är ett bra alternativ till blancolån, vare sig du vill köpa en ny eller en begagnad bil. En förutsättning för att få ta ett billån är dock att du betalar en handpenning på 20% av köpesumman. Ett annat krav är att du köper bilen hos en auktoriserad bilhandlare. Här i Göteborg hittar du många bilhandlare som kan hjälpa dig välja bland olika banker och andra låneinstitut som erbjuder billån.

Beräkning av billån

De flesta banker erbjuder billån

De flesta banker erbjuder billån, och villkoren är snarlika. På ett billån använder du bilen som säkerhet, ungefär som när du tar ett bolån och bostaden blir en säkerhet för banken. Det gör att du får lägre ränta och att din månadskostnad blir lägre än för ett blancolån, där banken inte har någon säkerhet.

Begränsningar för billån

Det finns dock begränsningar både nedåt och uppåt för hur mycket du kan låna. En del banker kräver att du lånar minst 100 000 kronor när du tar ett billån, vilket ger en lägsta kostnad på bilen på 130 000 kronor när handpenningen är inräknad. En del banker har dock 50 000 kronor som lägsta lånesumma. Ska du köpa en ny bil så är denna lägre gräns kanske inte något att tänka på, men är du intresserad av att köpa en begagnad bil kanske du inte vill låna så mycket pengar.

Det finns även andra krav som de flesta långivare ställer för att bevilja ett billån. Bilen ska köpas hos en auktoriserad bilhandlare och bilens ålder får inte överstiga en viss gräns vid kredittidens slut. En vanlig gräns är 15 år, vilket för en avbetalningsperiod på fem år innebär att du inte kan köpa en bil som är äldre än tio år vid köptillfället. Bilen måste också vara helförsäkrad under hela kreditperioden. Köper du en ren elbil får du hos de flesta banker också en bättre ränta.

Privatlån ett alternativ för begagnade bilar

Om du inte har råd med en handpenning på bilen så är privatlån, så kallat blancolån, så klart lockande. Tänk dock på att räntan är högre, och gör en ordentlig genomgång av din ekonomi så att du är säker på att du har råd med ränta och avbetalningar. Kanske är det bättre att lägga undan på lönen och spara ihop till en handpenning?

Ska du köpa en billig begagnad bil så kan privatlån kanske också vara det enda alternativet, med tanke på den lägsta gräns som bankerna har för vad du kan låna. Även med en lägsta kreditsumma på 50 000 kronor kan du inte ta ett billån för en bil som kostar mindre än ungefär 62 000 kronor. Du kan hitta en utmärkt begagnad bil hos en bilhandlare i Göteborg för ett lägre pris än så, och då är kanske ett privatlån det enda alternativet, om du inte har ett bostadslån och utrymme att utöka det.