Hur gör du dagen du har bestämt dig för att gå i pension?

När man är ung, tänker man att 30 är gammalt, jättegammal. När man själv väl fyller 30, är det ju inte längre så gammalt, men 60 – det är verkligen gammalt. Och när man väl fyller 60, är man forfarande gammal då? Många skulle ju inte hålla med om det. Den där gränsen för när man är ”gammal” flyttas ständigt ju äldre vi själva blir. Och nu ska vi ju arbeta tills vi är 70. Då kanske vi är gamla på riktigt? Ser du till att göra något vettigt av de pengar som du faktiskt har, behöver du inte alls vänta tills du är 70 för att gå i pension. Då kan du pensionera dig som 30-åring. Vi berättar hur.

Kapitalförvaltning är hemligheten till tidig pension

Det är inte alla som ”brinner” för alla möjliga saker, som det ofta står i annonserna där de söker folk till allehanda tjänster. Det är många som inte brinner överhuvudtaget. Man vill hellre förbli sval till det mesta i livet. Och den som ”brinner” brinner ju till sist upp, eller hur? Vem vill det? Då vill man hellre chilla och ta det lugnt vid en sandstrand med palmer, azurblått hav och snorkeln klar att använda. Så hur gör man för att kunna leva ett sorgfritt liv? Hemligheten är att skapa sina egna pengar.

Skaffa pengar ur pengarna

Det viktiga är ju förstås (om du nu inte råkar ha turen att ärva ofantligt mycket) att du först måste jobba hårt. Vad du jobbar med spelar mindre roll, huvudsaken är att du får bra betalt och att du börjar i tid, när du är ung och fortfarande bor hemma. Bor du hemma kan dina föräldrar betala alla de viktiga utgifterna, som du ska spara in på. Väl betalda jobb som inte kräver utbildning är bland annat sophämtning, säljjobb och att jobba ute på en oljerigg i Norge. Det spelar som sagt ingen roll vad det är du jobbar med, men se till att du snabbt får ihop till en ordentlig slant som du helt enkelt inte rör.

Investera pengarna i aktier

Säg att du får ihop 100.000 på ett år. Istället för att behålla dem på banken, vilket är det absolut sämsta alternativ som du kan tänka dig – du kan lika bra gräva ner dem i en grop i trädgården – bör du investera dem i aktier som ger dig utdelning. Sett över tid är det aktier och fastigheter som har en bestående värdeökning. Du får inte många fastigheter för 100.000 kronor. Och skulle du få tag i en lägenhet i Sveg, lär du inte få särskilt mycket för den när du väl vill sälja den. Allt har som bekant med efterfrågan och tillgång att göra.