Förverkliga drömmen om catering

Catering är en tjänst som – rätt utförd – verkligen fyller ett behov. Ett tydligt sådant; vid vissa tillfällen så vill man inte laga mat, man vill inte servera och man vill inte spendera en massa tid vid kastrullerna medan alla andra gäster har trevligt. Man vill, kort och gott, själv delta vid den fest man anordnar och man är beredd att betala för mat, för servering och för olika tillägg.

Allt detta leder till catering och här kan vi nämna bröllop, nyårsfirande, dop, jämna födelsedagar och studenten som typiska tillfällen då man väljer catering som privatperson. Men, det går även i en annan riktning. Faktum är att catering blivit allt vanligare även för de mindre sällskapen – särskilt i större städer som Stockholm. Det öppnar definitiv dörrar för dig som känner att det här är din grej och att catering är något för dig.

Det går att börja i en mindre skala och det går att ta ett mindre lån för att komma igång. Faktum är att många av de större företag inom catering som idag finns i Stockholm även de har börjat från noll – i många fall i sina egna kök och där man, steg för steg, tagit sig an nya, större utmaningar.

Det finns emellertid vissa detaljer som måste uppfyllas innan du kan börja kalla dig för ett cateringföretag. Naturligtvis bör du först och främst ha en enskild firma och vara registrerad för både f-skatt och moms. Vidare så är följande punkter viktiga.

  • Miljökontoret. I och med att du ska använda det egna köket så måste detta godkännas av Miljökontoret i den kommun du bor i. Det är också där din verksamhet kommer att registreras. Utöver att ditt kök ska vara hygienisk så kommer även du att granskas – detta genom att säkerställa att dina kunskaper om livsmedelshygien är tillräckliga, att du har rutiner som förebygger risker samt att gör egna kontroller.
  • Egenkontroller viktiga. Det senare är viktigt vid catering – och all annan verksamhet inom livsmedel. Du måste kunna visa att du gör rätt och här finns tre punkter som visar på detta: Vatten: Det vatten du dagligen använder måste vara rent och fritt från bakterier. Personlig hygien. Ingen ska behöva riskera att bli sjuk som en följd av att du missat att tvätta händerna. Rengöring. Du måste lära dig allt om renhållning och vikten av att förhindra bakterier från exempelvis skärbrädan att nå maten.
  • Ansvar och spårning. Du har ansvar för maten du serverar och det är din uppgift att se till att den är säker (och naturligtvis välsmakande). Vidare så ska du också snabbt kunna ge svar på vilken leverantör du använt dig av samt vilket parti livsmedlet ifråga kommer ifrån.
  • Förebygg. Kritiska moment i din verksamhet ska identifieras och granskas; detta för en säkrare framtida gång.

Hitta inspiration till din egen cateringfirma hos Elwing & Co. Catering.