Fördelar och risker med att starta offshorebolag i Dubai

kamel på strand i Dubai

Att starta offshorebolag har ett flertal fördelar. I grunden är fördelarna lika oavsett var i världen som de startas upp. Sen finns det generella fördelar och nackdelar med specifika länder.

Den största fördelen handlar om skatten. Det är just därför som de flesta startar dessa företag. Genom att starta ett offshorebolag i t.ex. Dubai minskas företagsskatten extremt mycket. Just i det landet är skatten 0% vilket gör att pengarna verkligen får stanna kvar i företaget.

Varför Dubai?

  • Skatten – Med 0% företagsskatt är skillnaden extremt stor mot den skatt som tas i Sverige.
  • Växande affärsregion – Dubai är minst sagt en starkt växande affärsregion. Landet drar till sig företagare från hela världen, investeringarna i infrastruktur och turism är stark och landet växer rent ekonomiskt.
  • Generösa skatteregler –Dubai är indelat i olika områden. En del är helt befriade från skatt medan andra har extremt låga skatter. Detta gäller då inte bara på företagsvinster utan även på personligt kapital. Generellt brukar Dubai klassas som tax free-zon och är ett av de länder som det är extra populärt att starta Offshorebolag i.
  • Bra bas mot mellanöstern – För de som planerar att starta (eller utöka) sin verksamhet mot mellanöstern kan ett första steg vara att starta upp ett offshorebolag i Dubai. Det är alltså inte bara ett land som företaget ”trivs” i utan även där företagarna kan trivas. Ett stort utbud av hotell, låg levnadskostnad och ett mycket brett utbud av aktiviteter inom turism skapar goda förutsättningar att trivas.
  • Lättillgängligt – Offshore förknippas ofta med små okända öar i Latinamerika. Öar dit det kostar en hel del att resa och som många aldrig ens kommer att besöka. Men Dubai är det både billigt och enkelt att resa till. Om du ändå har ett företag i Dubai – varför inte resa dit?
  • Anses acceptabelt – Även om det inte är olagligt så anses ofta offshorebolag i Panama eller Caymanöarna vara skapta enbart för att ”gömma sig ” från skatteverket. Den som istället har ett bolag på Dubai får inte samma dåliga respons från omgivningen.

Anledningar till att undvika Dubai?

  • Kan anses vara oetiskt – Det är inte olagligt att starta eller driva offshorebolag. De vinster som tas ut från dessa företag ska däremot alltid, på eget initiativ, lyftas upp i den personliga inkomstdeklarationen. Men när media rapporterar om offshore så vinklas det ofta som att det är olagligt eller oetiskt. Så det företag som har ett offshorebolag kan bli ”svartmålat” även om företaget och ägarna nitiskt följer de svenska lagarna.
  • Språket – I Sverige finns det flera företag som hjälper till att skapa offshorebolag i Dubai. Därmed klarar man sig bra på svenska så länge som kontakt enbart sker med dessa företag. Men vad händer om problem uppstår med andra företagare, myndigheter eller andra på plats? Till dess försvar ska sägas att man klarar sig relativt bra med engelska i landet. De flesta vägskyltar och övrig information är exempelvis både på arabiska och engelska.