För den som blivit av med en eller flera tänder finns det egentligen bara en permanent lösning: tandimplantat. Visst kan man klara sig ett tag med en provisorisk lösning som proteser eller bryggor, men vill man ha en ersättning som både känns och fungerar som en riktig tand är ett tandimplantat det enda alternativet.
Det är dyrt med tandimplantat
Ett tandimplantat består av en skruv i titan som fästs i ett borrat hål i käkbenet och får växa fast där. På implantatet sätts sedan en konstgjord tand i porslin, som formats för att efterlikna den förlorade tanden, både till form och färg. Det går vanligtvis inte att skilja ett tandimplantat från en riktig tand, åtminstone inte om man inte är tandläkare.
Men ett tandimplantat är ett stort ingrepp, och med dagens tandvårdspriser blir det ofta en hisnande summa pengar att betala för den som vill ha ett tandimplantat. Med tanke på att man inte sällan dessutom kan behöva mer än ett implantat blir summorna ganska snart skyhöga. Det är inte ovanligt att man efter avslutad behandling kan vara skyldig mellan 50 000 och 100 000 kronor, summor som de flesta svenskar inte har lätt åtkomliga på bankkontot.
Ganska lätt att låna till tandimplantat i Stockholm
Många tandläkare i Stockholm erbjuder sina kunder räntefria lån för att ha råd med implantat och andra dyrare behandlingar. För den som kan klara en månadskostnad på 500-1000 kronor kan det vara ett bra sätt att ha råd med behandlingen. Om man vet med sig att man skulle ha svårt att betala av ens en så liten summa per månad finns det dock inte så mycket att göra. Man kan be om hjälp från socialen, men de brukar sällan sponsra till mer än till den billigaste lösningen, vilket i det här fallet antagligen skulle vara någon form av löstagbar protes.
Gör mycket för självförtroendet
Har man råd bör man dock satsa på att ta ett lån för att finansiera ett tandimplantat. Att få tillbaka sitt bett och att våga le och skratta igen är en enorm frihetskänsla. I Stockholm är det inte ovanligt att man ser tandlösa människor, men dessa bor oftast på gatan och har ofta någon typ av psykisk ohälsa. Att gå som tandlös i stan är stigmatiserande och gör att människor får förutfattade meningar om vad man är för en typ. Det är svårt att få jobb och att hitta nya vänner, svårt att bli bemött med respekt.
Tandvårdsbidrag och högkostnadsskydd
En viss del av kostnaderna täcks av det allmänna tandvårdsstödet, som ligger på 300 kronor per år för den som är i medelåldern och på 600 kronor för den som fyllt 65 eller är under 29. Därutöver finns högkostnadsskyddet, som täcker 50% av kostnaderna mellan 3000 och 15 000 kronor, och 85% av kostnaderna som överstiger 15 000 kronor. Men trots denna subventionering blir priserna för ett implantat ändå högt, och den som inte är ekonomiskt välbeställd kommer att behöva fixa fram pengar på något sätt. Har man inga snälla släktingar man kan låna av återstår att antingen försöka få ett lån eller en avbetalningsplan hos tandläkaren eller att låna pengarna på banken.
Här kan du läsa mer om tandimplantat.