Privatlån för att få råd med solskydd till huset

Som ägare av ett hus, radhus eller en lägenhet vet du att det är viktigt med bra solskyddslösningar för att miljön inomhus ska förbli behaglig, även mitt i sommaren eller för all del när vintersolen står lågt och skiner rakt in i rummen.

Men vad kan du göra om dina markiser eller persienner helt plötsligt skulle gå sönder eller om du flyttar till en ny bostad och märker att det helt saknas solskydd?

I bästa fall har du förstås en buffert för denna typ av investeringar på ett sparkonto, men med tanke på dagens bostadspriser i många regioner blir det sällan mycket över. Att skaffa nya markiser kostar en rätt rejäl summa samtidigt som man inte gärna kan vänta för länge med att installera dem.

Väl genomtänkta konsumtionslån

Att låna för att konsumera saker man egentligen inte har råd med är ingen bra idé, det vet vi alla vid det här laget. Men här måste vi utveckla tänket lite. Konsumtionslån för att betala saker du inte behöver är aldrig bra, det skriver vi på direkt. Att använda kredit för att till exempel köpa en ny tröja bara för att den är snygg eller en ny telefon trots att den du har fungerar är något du absolut bör undvika. Detta är saker som du kan spara till om du vill ha dem. Det kommer nya mobiler till marknaden hela tiden, så när du väl kan betala får du senaste möjliga modell. Tröjor likaså är sånt som ständigt kommer att finnas och det du tyckte var snyggt förra veckan kanske du är trött på i nästa. Låt bli krediter för denna typ av konsumtion.

Däremot så är konsumtionslån en bra lösning om det handlar om något som du verkligen behöver men inte har pengar till i stunden. Ett exempel kan vara om diskmaskinen går sönder, hunden tuggar sönder soffan eller, som i exemplet ovan, du behöver en solskyddslösning för att ditt hem ska gå att vistas i samt för att skydda andra ägodelar mot starkt solljus.

Låna bara så mycket som du kan betala

Viktigt vid alla former av lån och krediter är att du aldrig tar för mycket lån så att du får svårt att betala tillbaka. Se alltid till att ha en ordentlig marginal så att du kan betala dina skulder även om du skulle bli av med jobbet eller av annan anledning får lägre inkomst under en period.

Jämför alltid lånealternativ med varandra. Leverantörer av markiser och andra typer av solskydd erbjuder ofta finansieringslösningar utan ränta, men kontrollera att det inte tillkommer höga start- eller hanteringsavgifter (som kan ses som en slags “dold” ränta). Du är inte skyldig att använda dessa lösningar utan kan självklart först kolla om du kan få ett förmånligare privatlån från din bank eller en annan kreditgivare. Välj det alternativ som är mest lönsamt för dig.